Klub s tradicijo

Logotip

Smo eden najstarejših in najuspešnejših slovenskih karate klubov. Gojimo in vadimo karate kot borilno veščino, tekmovalni šport in rekreacijo ter samoobrambo, ki vključuje celo vrsto sorodnih borilnih veščin.

Sredi  70-tih let so se v spodnjih prostorih kavarne Evropa, natanko tam, kjer danes deluje pivnica Kra-Kra, začeli zbirati fantje in dekleta in začeli pod imenom »Karate klub Tempo« trenirati takrat še povsem novo tekmovalno borilno veščino. Klubu je predsedoval Janez Šuštar, treninge pa so pod mentorstvom Ilije Smoljenovi
a iz Zagreba vodili Janez Šuštar, Vladimir-Mirč Lippai in Jože Cesar. Šuštar in Lippai sta bila tudi vzorna tekmovalca in sčasoma se jima je pridružila še cela vrsta drugih, ki so se uspešno borili v okviru takratne jugoslovanske in slovenske karate zveze.  

Tako izoblikovan klub se je v naslednjih letih priključil Zvezi športnih društev Olimpija, ki je združevala številne športne panoge. Karate klub je vrsto let deloval kot član težkoatletskega kluba – TAK Olimpija. Predsedovanje je prevzel Lippai, ki je na tem mestu ostal vse do svoje prezgodnje smrti v drugi polovici 90-ih let. Lippai je poleg tega bil tudi član vseh odborov TAK Olimpije ter državne in republiške sodniške komisije za karate.

Po Lippajevi smrti je predsedovanje vnovič prevzel  Janez Šuštar, ki je še naprej vodil treninge »borcev«, skrb za pripravo  »katašev«, oziroma »katašic« pa je prevzel Đulaga Huskić, pod čigar vodstvom je klub začel dosegati odlične rezultate tudi v disciplini kat.

Leta 2010 smo se reorganizirali in si zastavili dolgoročnejšo vizijo in politiko razvoja kluba. Preimenovali smo se v Karate klub Olimpija Ljubljana. Za še aktualnega predsednika je bil izvoljen Đulaga Huskić.

Klub deluje pod okriljem Karate zveze Slovenije ter evropske (EKF)  in svetovne karate zveze (WKF). Naši tekmovalci se uspešno udeležujejo domačih in mednarodnih tekmovanj, ki potekajo po pravilih WKF.

Med uspešnimi tekmovalci v obdobju po osamosvojitvi izstopajo: Mitja Šuštar, Branko Vasilič, Matej Rakovec, Primož Bizjak, Roman Jeras, Maja Strnad, Lea Huskić, Monika Brovč, Ajda Alibegić, Tjaša Kranjec, Vesna Petrovič, Tamara Kovačevič, Urška Jenko, Maja Kaplarevič Maruša Kranjec, Tina Gavez, Mike Gavez in Dejan Vozlić.

Klub se ponaša z dolgoletno tradicijo vsakoletnega organiziranja Mednarodnega tekmovanja A kategorije, Ljubljana Open in šolskega tekmovanja za osnovno in srednješolce v sodelovanju s Športno zvezo Ljubljana.